Ny rikspolischef – En kommentar

Warning: Undefined array key "sfsi_rectfb" in /customers/0/e/1/polisprofessorn.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsiocns_OnPosts.php on line 219

Dan Eliasson blir ny rikspolischef. Först får vi väl gratulera honom. Även om jobbet inte kommer att bli lätt. Är det ett bra val Ygeman gjort? Bra på så vis att Eliasson i viss mån är fri i förhållande till vad som gjorts hittills. Han behöver inte som reformens arkitekter och genomföraren strikt hålla sig till ”planen” i alla lägen. Eftertanken kan därför, så att säga, komma tidigare: ”Är det här så bra?” ”Ska vi kanske göra det här på ett annat sätt?” Men regeringen har inte valt en outsider. Han är definitivt en i gänget och har starka kopplingar till dem som hittills skött skutan.

Fortsätter vi på sjöfartsmetaforen kan vi säga att det nu finns en möjlighet till att ändra kurs, navigera åt rätt håll, ja, helt enkelt räta upp skuta. Som erfaren skeppare, han har ju rattat myndigheter förut, borde han inse att det finns en hel del att göra för att få ordning på skeppet. Börja lyssna på personalen på allvar, inte tysta dem. Erkänna de brister som finns och inte bara trumma ut hurtfriska kommunikéer. Var noggrannare, inte som hittills släppa igenom halvfärdiga produkter som den arbetsordning som genomföraren producerade eller det märkliga förslag till ”regleringsbrev” som också kom ur samma penna. Förstå att det finns en tradition att bygga vidare på inom Svensk polis där inte allt är av ondo.

En sak lovade Eliasson, vid pressträffen när han presenterades av Ygeman som den nya rikspolischefen, att Polisen kommer att klara upp fler brott, att den kommer att bli effektivare. Stora löften. Det är svårt att peka på någon omorganisation av polisen i detta land eller utomlands som lett till att fler brott klarats upp och att man blivit effektivare i största allmänhet. Tvärtom brukar produktiviteten sjunka. Men att Eliasson stod där och sa dessa positiva saker hör säkert till situationen. Den som följde den tv-sända pressträffen såg att det var lite Oscarsgala över det hela. Ygeman presenterar ”vinnaren” och denne håller ett tacktal och i sådana tackar man och är allmänt positiv. Risk finns dock att Eliasson kommer att få äta upp dessa löfte relativt snart.

Men gratulerar till det nya jobbet Dan Eliasson! En sak kan jag dock lova, jag kommer att hålla ögonen på dig!

 

Please like & share: