Turbulent kring polisreformen i Nederländerna

Igår måndag var det debatt i det nederländska parlamentet om landets polisreform som har nästan ett år på nacken. Debatten har föregåtts av en intensiv kritik i media. I en exklusiv intervju för Polisprofessorn 2.0 berättar professor Pieter Tops, Tilburg universitet, om bakgrunden till turbulensen. Tops har under många år suttit i ledningen för den nederländska polisakademin och har god insyn i nederländsk polis.

2013 gick polisen i  nederländerna från en regional struktur med 25 halvautonoma polisorganisationer, där den lokala förankringen var stark, till en centraliserad polis. Tio nya osjälvständiga polisområden skapades under den centrala nivån. En stor förändringen var dessutom att en nationell polischef med stora befogenheter tillsattes.

Det som hänt under den senaste tiden, säger Tops, är att olika grupper av kritiker kommit samman och formerat en gemensam kritik. Bland dessa grupper märks polisfacken, borgmästarna i vissa städer och höga polisbefäl. Den tyngsta kritiken har kommit från facket. I fredags kväll hade  justitie- och säkerhetsministern ett sent möte med de stora facken. Inte mycket har sipprat ut från dessa möten. Men den gemensamma bedömningen från initierade är att justitieministern köpt sig tid genom löften till facken och genom att klara debatten i parlamentet bra med tanke på allvaret i kritiken.

Tops sammanfattar kritiken i fem punkter, vilka i sin helhet redovisas nedan, varav vissa är särskilt allvarliga. För mycket centralisering. Kraftigt ökande sjukskrivningstal bland poliser. Låg kvalitet på den nyrekryterande centrala ledningen, vilket spätt på problemen och fått till följd att effektiviteten i form av sjunkande uppklarningsprocent för brott skett.

Justitieministern har, som ett svar på kritiken, påpekat att det rör sig om den största omorganisationen i nederländsk förvaltning någonsin och att det kommer att ta tid att genomföra förändringen.

Lyssna på delar av min intervju med Pieter Tops här nedan. I avsnittet utvecklar han de fem punkter som kritiken består av.

 

 

Please like & share: