Rapport från verkstaden

Ibland dröjer det något mellan mina inlägg på denna sida. Jag kanske ska förklara varför.

Jag måste så att säga göra mina pass i den akademiska verkstaden. Frågan uppstår då om vad en professor gör. Arbetar de överhuvudtaget?

Grunden för alla universitet är studenterna. Utan dessa skulle inget universitet finnas. Det fina med ett universitet är att ingen person egentligen äger dem. Man lånar dem en kort period som student, lärare eller som något annat. Oavsett hur stor man av samtiden, eller sig själv, må betraktas är allt bara till låns. Och när man sedan lämnar vidare till nästa generation så ska det lånade vara i minst lika bra skick som när man fick bli en del av det, ja, helst ska pundet ha förvaltats väl. Förvalta pundet gör man genom att forska och undervisa.

Vi kan ta ett exempel på vad jag gjort idag. Just nu har jag en fördjupningskurs som heter Fighting Crime together. Det är en kurs på avancerad nivå inom juristprogrammet. Studenterna kommer från Australien, Asien och Europa, bara ett fåtal är från Sverige. Kursen tar upp problemen med att samarbeta i brottsbekämpning i allt från lokal upp till internationell nivå. Förutom seminarier och föreläsningar, som jag ansvarar för, har vi inbjudna gästföreläsare. Några utländska, andra inhemska och till och med lokala. Idag hade vi besök av polismästare Tommy Bringholm, region mitt. Han berättade om erfarenheter från polisiära utvecklingsprojekt i utlandet som han deltagit i, bland annat Rwanda. Om några veckor får vi ett besök från Haag. Jag kanske skriver om det senare.

Här är en bild på Bringholm, ”Bringan”, i full aktion.

DSC_0026

Please like & share: