Sommarbrev till Dan Eliasson

I slutet av förra året fick du julklappar av mig i form av tre röda paket. Innehållet i paketen publicerades i Polistidningen. Nu har det gått ett halvår och jag vill följa upp med ett sommarbrev med såväl ris som ros. Jag har varit inne på det tidigare på min blogg; det finns fortfarande hopp att reformskeppet ska hålla rätt kurs och kunna föras i hamn. Jag tror att du är mannen att klara det!

Men först riset. Genomförandekommittén shoppade idéer i rasande fart, som direkt sattes i verket. Tyvärr skedde det utan djupare reflektioner om hur de påverkade polisverksamheten. Det var idéer som dem om processorientering, administrativ centralisering och förändringsledning.

För det första tror jag att du nu måste ta ett steg tillbaka och reflektera över vad det var ”katten släpade in” och ha modet att backa där det behövs. En modell för en sådan reflektion och analys publicerade jag på min blogg den 22 juni. Du ska veta att du inte är den enda polischef i Europa som har ansatts av konsulter och interna ”genier”, som salufört just dessa tre idéer i arbetet för att skapa en bättre polisorganisation.

För det andra är det detta med att vara polischef. Jag tycker inte att du verkar ha hittat dit ännu. Om vi jämför med fotboll, så här i VM-tider, skulle situationen kunna beskrivas så här:

Tidigare var rikspolischefen att likna vid ordföranden i ett fotbollförbund. Efter 1 januari i år har rikspolischefen förutom rollen som förbundsordförande också blivit både landslagstränare och lagkapten. I vissa fall måste han eller hon dessutom hoppa in som målvakt och fånga en del bollar. Det är inga lätta roller att axla och kombinera. Och tyvärr, som jag ser det, liknar du fortfarande bara ”ordföranden”. Du pratar som en sådan, tänker som en sådan och agerar som en sådan. Som rikspolischef i den nya organisationen måste du bredda dig och greppa det operativa ansvaret. Ja, bli just polischef.

Förändringen av polisen sägs vara medarbetardriven. Det är gott och väl och säkert bra. Men som ”landslagstränare”, ”lagkapten” och tyvärr ibland också ”målvakt” måste du när det gäller det polisiära också ha egna idéer och ge tydliga färdriktningar som sedan kan brytas mot det medarbetardrivna.

Nu till rosen. Jag gillar verkligen din energi och ambition att lära av verksamheten. Tänker på dina resor, ditt lyssnande och till synes uppriktiga önskan att sätta dig in i det polisiära och att förstå medarbetarna. Det är ur detta som det positiva kommer att komma.

Så Dan, mitt vänliga råd är som följer:

Släng över bord de reaprodukter som genomförandekommittén tyvärr omsatte i praktik och börja navigera skeppet med polisens ändamål och uppgifter i fokus. Varför inte börja varje morgon med att läsa de två första paragraferna i polislagen? De visar vad det handlar om. Det är hög tid att bli mer polis och mindre ordförande.

Trevlig sommar!

Bo Wennström
Professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet

(Smapubliceras med Blåljus.nu.)

Please like & share: